Základní chemické/technologické údaje pánvových hmot

Pánve se v tavící peci dotemperují minimálně po dobu 6 hodin na teplotu 1480 – 1500°C, bez ohledu na druh hmoty.

ploha 1

Temperovací křivky pro vrtulová míchadla a pánve do průměru 500 mm

(pro velký nákres v novém okně klikněte na obrázek)

 ploha 2

Temperovací křivky pro pánve BR 3, BJ 11 a BK 11 s průměrem nad 500 mm

ploha 3

V oblasti dotemperování řídit teplotu v peci výhradně na základě údajů optického pyrometru měřených na horním okraji pánví.
U pánví BR-3 se doporučuje dosáhnout měknutí horního okraje pánví. Kontrola se provádí háčkem z vnější strany pánve uvnitř tavící pece.
Horní okraj pánve se viditelně vymáčkne nahoru.

Temperování – 9 dní v Temperovací peci/ 216 hodin / !!
4 dny: 0-250 ° C / pomalu – za hodinu cca + 2.6 ° C / = 96 hodin
30 hodin: 250-500 ° C / – za hodinu cca +8.3 ° C /
42 hodin: 500-650 ° C / POMALU – za hodinu cca +3.6 ° C /
2 dny: 650-1250 ° C / za hodinu cca +12.5 ° C /

Na konci procesu v Temperační peci je velmi důležité udržovat pánev při teplotě 1250 °C po dobu nejméně 9 hodin!!!
Pak následuje rychlý přesun do hutě, kde se pokračuje podle křivky.